Domaine de Panéry, Les Vins avec un accènt.

 

In de driehoek Avignon, Nimes, Uzès, ligt Domaine de Panéry, een landgoed dat ooit behoorde tot een adelijke familie, in Pouzilhac , die in het kasteel aldaar woonde .De oorspronkelijke naam van het domein, die je nog terugvindt op oude kaarten en ook in de navigatiesystemen nog steeds gebruikt wordt is “Panély”.

En Panely is in de oude taal van de langue d’ Oc de betekenis voor broodmand. De oudste documenten op het domein aanwezig dateren uit 1670, een tijd waarin op het domein vooral graan werd verbouwd.

 

Vanaf begin 19e eeuw worden er wijnstruiken geplant en begin 20e eeuw wordt de grote cave gebouwd, in kathedraal-stijl met enorme cuves van beton. Tegenwoordig blinken de roestvrijstale tanks je ook tegemoet en vindt je de prachtige eikenhouten vaten gestapeld in een speciale hoek van de cave.

 

Het gaat in die begintijd vooral om volumes; veel wijn met een destijds nog laag alcoholpercentage. Wijn was in die tijd veel betrouwbaarder om te drinken dan het gewone water uit putten en sloten. In de arbeidscontracten werd (en wordt tot op de dag van vandaag) opgenomen dat werknemers recht hebben op 2 liter wijn per dag!

 

Toen Rutger Grijseels, hier 13 jaar geleden zijn eerste voetstappen op het domein zette, trof hij hier een ouderwets wijnproductie-bedrijf aan. Het ging vooral om volumes, en weinig over kwaliteit. Het eerste wat Rutger gedaan heeft, is de kwaliteitstandaard opschroeven door de wijnstruiken anders, met meer aandacht voor de struik en zijn omgeving te behandelen en de wijn op fles te gaan brengen. Dit vroeg een volledig andere bedrijfsvisie en structuur, en het heeft Rutger in die eerste jaren heel wat tijd gekost om de juiste mensen op de juiste plaatst te krijgen en de juiste partners om zich heen te verzamelen om het huidige product op tafel te krijgen.

 

Het landgoed behapt 72 hectare wijngaard, waarvan 32 hectare Vin de Pays D’Oc en 40 hectare Côtes du Rhône. Er worden witte wijnen geproduceerd (100% Chardonnay), één Tavel kleur Rosé (Tavel is ons buurdorp) en twee lichtere Rosé’s (Grenache, Syray en Cinsault), en meerdere prachtige rode wijnen met druivensoorten als Grenache, Syrah, Maurvèdre, Carignan en Merlot.

 

Vandaag de dag is Domaine de Panéry een wijngoed dat goed bekend staat, zowel bij de Franse klanten die inmiddels doorhebben dat die “Grand Gris de Pays Bas”, hele mooie wijnen produceert, als bij de Nederlandse klant, die in de afgelopen jaren steeds meer respect en waardering kreeg voor wat die “hardwerkende Hollander in Zuid-Frankrijk” voor elkaar kreeg. Samen met vrouw en kinderen woont hij midden op zijn prachtige landgoed, waar naast wijnbouw ook akkerbouw, bosbouw en jacht plaatsvindt. Rutger en Angélique hebben zich toegelegd op het imkeren, de groentetuin, en zorgen samen met de kinderen goed voor hun paarden, honden en poezen. Daarnaast verhuurt Angélique gîtes voor een ieder die van natuur, rust, wijn en het goede leven houdt. 

 

Voor de diegene die tijdens zijn vakantie in de buurt komt: het is mogelijk om langs te komen om onze wijnen te proeven in onze caveau. Deze “salle de degustation” is niet het gehele jaar door geopend, dus het is raadzaam om even vantevoren te bellen als je in de buurt bent.